Při pobytu v tokijské nemocnici jsem si užila japonského způsobu stravování víc, než jsem původně zamýšlela. Zpočátku jsem měla speciální dietu, hlavně ledviny se musely šetřit. Ale postupně se jídelníček uvolňoval, takže jsem ochutnala leccos zajímavého.
Japonské jídlo je dobré a zdravé, navíc se po něm netloustne. Kdo ale nerad rýži, má smůlu. Rýže v různé úpravě totiž byla nejen k obědu a večeři, ale i ke snídani.
Po návratu domů jsem si říkala, že rýži už nechci nikdy v životě vidět. Ale brzy mě to přešlo. Dokonce natolik, že jsem rodinu přemluvila k zakoupení rýžovaru. U něj je výhoda, že ho naplníte, zapnete a můžete si jít po svém. Když je rýže hotová, rýžovar vás přivolá písničkou. Aspoň ten náš hraje ostošest.
Několik receptů vám sem napíšu, abyste si japonskou kuchyni taky mohli vyzkoušet.
Onigiri s tuňákem
Suroviny:
2 hrnky kulatozrnné rýže
2,5 hrnku vody
konzerva tuňáka
lžička majonézy
list lisované mořské řasy
Rýži propláchněte, zalijte vodou a uvařte. Vodu neslévejte, všechna se musí vsáknout do rýže.
Uvařenou rýži promíchejte, osolte a nechte úplně vychladnout.
Mezitím scedíte tuňáky z konzervy a smícháte ho se lžičkou majonézy.
Vychladlou rýži nabírejte mokrou rukou a vytvarujte na dlani placičku.
Na každou placičku vložte lžičku tuňákové hmoty a zabalte.
Výsledný tvar by měl připomínat trojhránek.
Každý trojhránek položte na obdélníkový proužek nakrájené mořské řasy, po stranách ho zalomte nahoru.
A onigiri je hotové.
Omuraisu
Suroviny:
2 hrnky kulatozrnné rýže
2,5 hrnku vody
1 cibule
2 kuřecí prsa
čerstvá nebo mražená krájená zelenina
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce kečupu
snítka petržele
vejce a mléko na omelety
(1 omeleta = 1 vejce a 1 lžíce mléka)
Rýži propláchněte, zalijte vodou a uvařte. Vodu neslévejte, všechna se musí vsáknout do rýže.
Uvařte si nakrájenou zeleninu.
Cibuli i kuřecí maso nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi.
Osolte.
K masu přidejte uvařenou zeleninu a pak i vařenou rýži.
Okořeňte dvěma lžícemi sójové omáčky a dvěma lžícemi kečupu.
Teď si připravte omelety.
Na každou omeletu rozšlehejte jedno vejde, jednu lžíci mléka a sůl.
Vlijte na pánev a smažte po jedné straně.
Doprostřed omelety vložte hromádku tuňákovo-rýžové směsi, omeletu zabalte a na pánvi ji obraťte.
Na talíři pak dozdobte kečupem a petrželkou.
A můžete jíst.
.
Ještě nám chybí zákusek, vybrala jsem roládu Mačča. Kupodivu je bez rýže.
Mačča roláda
Suroviny:
25 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
6 g zeleného práškového čaje mačča
3 vejce
2 lžičky medu
1 lžička škrobu
1 měkký tvaroh
3 lžíce krupicového cukru
Jahody
Vejce, cukr, med a mačču ušlehejte do zelené nadýchané pěny.
Do pěny přidejte prosátou mouku a škrob.
Vše promíchejte a vlijte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte 8-10 minut při teplotě 180°C.
Nechte vychladnout.
Ušlehejte šlehačku se ztužovačem.
Do šlehačky přidejte tvaroh, krupicový cukr a nakrájené jahody.
Tvarohovou směs naneste na upečené těsto na plechu a rolujte.
Hotovou roládu nakrájejte na plátky.
Taijaki
Hodně nám s Betou taky chutnaly taijaki, zákusky ve tvaru rybek. Nejčastěji bývají plněné sladkou fazolovou pastou, ale třeba i čokoládou, pudinkem nebo krémem z čaje mačča. Ale výroba je trochu složitější, navíc doma nemáme rybí formy. Takže na taijaki si prostě zajeďte do Japonska.
Dobrou chuť! Nebo vlastně: Itadakimasu!