Jídlo je v Thajsku barevné, voňavé, plné rozmanitých chutí, zdravé a levné. A taky celkem jednoduché na přípravu. Hardy sice občas prskal, že je pro něj moc pálivé, a Jonáš jako zapřisáhlý vegetarián měl tu a tam problém najít v nabídce jídlo, kde by nebyl ani kousek masa, ale nakonec se mu to vždycky podařilo. A vůbec není pravda, že všechno jídlo v Thajsku pálí.
Mně v Thajsku chutnalo. Ale to mluvím jen o dnech, kdy jsme se stravovali v restauracích, pouličních stáncích, nebo ochutnávali hotové jídlo na trhu. To jsme si užívali. Pak… pak, při bloudění v džungli jsme měli hlad.
Tim tvrdí, že jsme hladověli vlastní vinou, džungle prý je plná jídla. Věřím Jonášovi, že by dokázal vyšplhat do horních pater pralesa, pokud bychom ve výšce zahlédli něco poživatelného. A Hardy říká, že kdybychom v džungli bývali museli zůstat dýl, tak bychom si nějak poradili.
Jak znám bráchu, tak asi jo. Ale při představě, že lovíme krysu a opékáme si ji nad ohněm, jak doporučoval Tim, nebo že osm hodin čekáme, jestli nám po neznámé bobuli není špatně, abychom jich pak mohli sníst víc, se mi i teď ježí vlasy hrůzou. Nevím, jak velký hlad bych musela mít, abych snědla opečeného sklípkana. Nebo abych olízla klacek plný termitů, jak nám to předváděl Mot.
Brrr, radši na to nemyslet. Radši si dopřát něco opravdu dobrého.
Tady máte pár tipů:
Gaeng Ped Gai, neboli Červené kuřecí kari
Kuřecí maso nakrájíme na kousky a osmahneme na rozehřátém oleji.
Přidáme nakrájenou cibuli a mícháme, dokud cibule nezezlátne.
Pak vše vyndáme z pánve.
Na tutéž pánev teď dáme 3 lžíce červené kari pasty a lístky citroníku, krátce osmahneme.
Vmícháme 150 ml hustého kokosového mléka a 3 minuty povaříme.
Přidáme osmahnuté kuřecí maso s cibulí, 115 g bambusových výhonků (můžete z plechovky), 1 lžíci rybí omáčky a 2 lžičky cukru.
Necháme asi 5 minut vařit.
Až maso změkne, přilijeme dalších 150 ml kokosového mléka a necháme prohřát.
Podáváme s rýží.
Opečené sójové klíčky (Speciálně pro Jonáše.)
Sójové klíčky a jarní cibulku opékáme na rozpáleném oleji asi 1 -2 minuty.
Přidáme nadrobno nakrájené čínské zelí a za stálého míchání dusíme při vysoké teplotě, dokud zelí nezačne měknout.
Vmícháme 1 lžíci rybí omáčky.
Hardy a ostatní masožravci si do pánve mohou se sójovými klíčky přihodit vařené oloupané garnáty.
Palačinky s kokosem a banánem (Ty miluje Mariana.)
115 g rýžové mouky a špetku soli nasypeme do misky.
Uprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme 2 vejce.
Zalijeme trochou kokosového mléka.
Vymícháme hladké husté těsto.
Přidáme 250 ml řídkého kokosového mléka.
Těsto necháme 20 minut odpočinout.
Náplň připravíme z banánů, které obalíme ve směsi šťávy ze 2 limetek, kůry z ½ limetky, 1 lžičky cukru a 1 lžíce strouhaného kokosu.
Do odpočinutého těsta vmícháme 25 g strouhaného kokosu.
Na pánvi se silným dnem rozehřejeme olej.
Do rozpáleného oleje vložíme těsto (asi 4 lžíce) a rozprostřeme ho po pánvi.
Smažíme asi 1 minutu.
Obrátíme a smažíme z druhé strany.
Hotové palačinky naplníme banány s kokosem.
Ihned podáváme.
Ale dobré jsou i studené!
Taud Man Pla, neboli smažené frikadelky (Tyhle šťavnaté smažené kuličky z rybího masa jsme si dávali v pouličních stáncích v Bangkoku.)
280 g rybího filé, 3 lžíce červené kari pasty, 3 lžíce maizeny a 1 lžíci jemně nasekaných listů koriandru najemno umixujeme.
Do směsi vmícháme jarní cibulku a vejce, aby vše drželo pohromadě.
Ze vzniklého těstíčka uhněteme osm kuliček. Aby se nám směs nelepila na ruce, můžeme si je poprášit moukou.
Kuličky smažíme několik minut z každé strany do zlatova až zlatohněda.
Usmažené kuličky ozdobíme proužky mrkve a cibule.
Tak dobrou chuť!
PRAMENY:
Schejbal, Zdeněk. Asijská kuchařka. Čína, Indie, Bali, Srí lanka, Thajsko. Dona 2008.
Šerý, Vladimír, Šourek, Jiří. Orientální kuchyně. Merkur 1985.
ZDROJ OBRÁZKŮ: PINTEREST